Tips inför bostadsköpet

Det finns en del saker som man ska ha klart för sig om man vill köpa bostad, och när det vankas budgivning är det lätt att man låter sig svepas med i stundens ingivelse. Därför kan det vara bra att ha en checklista nära till hands för att inte låta sig dras med alltför mycket, det räcker trots allt inte med att bara vinna budgivningen – du måste ha allt annat bakomliggande klart först för att ha råd eller ens få köpa bostaden.

När det är dags att köpa bostad är det många saker som ska vara klara innan man låter sig dras med i en budgivning. Till exempel behöver allt om lån vara klart, handpenningen ska vara fixad och du ska vara säker på att bostaden du budar på faktiskt är bostaden som du vill ha. Vid lägenhetsköp finns även saker såsom föreningens ekonomi och stadgar att se över till exempel, och det ska man inte glömma. Tur då är att Expressen sammanställt en bra checklista för dig att lära dig innan och utan eller ha med dig när det börjar närma sig ett bostadsköp.

Checklista inför bostadsköp

 • 7131624-couple-renting-apartement-from-realtorBolån och topplån ska vara fixat.
 • Gå på många visningar och ställ frågor till mäklaren
 • Jämför olika bostäder och häng inte upp dig på en enda
 • Kontakta bostadsrättsföreningen och lär dig mer om den när du bestämt dig för en viss bostad
 • Kolla upp föreningen
 • Glöm inte att du har undersökningsplikt och måste undersöka bostaden innan köp
 • Var förberedd i budgivningen och keep your cool som man säger
 • Vann du grattis? Nu ska ni skriva kontrakt

Mäklarens tips om bostadsköp

En annan sak som kan vara bra att göra är att ta tips från dem som verkligen kan det här med att sälja och köpa olika sorters bostäder. Och vem är då bättre att prata med än en mäklare? Det är något Expressen också gjort och mäklaren som de pratade med tipsar bland annat om följande:

 1. Gå på många visningar innan du börjar buda så att du blir varm i kläderna och kan jämföra bostäder, priser och även får en känsla för var och hur du vill bo.
 2. Var lugn i budgivningen och låt inte tävlingsinstinkterna ta överhanden.
 3. Håll dig inom din budget – det är inte sällan som man låter sig svepas med i budgivningar och därför är det viktigt att sätta upp en budget för bostadsköpet och sedan hålla sig inom den.
Scroll to top