Skadedjur i trädgården?

Hur håller du din trädgård fin en längre period? Ett råd är att förebygga och motverka skadedjurs framfart bland blad och kvistar.

 

Vi har tidigare skrivit om vägen till den perfekta trädgården. Det krävs då inte bara trädgårdssaxar, krattor och frön. Du behöver dessutom hålla trädgården fri från skadedjur.

 

I en artikel i Expressen Leva & Bo går det att få matnyttiga tips för att bli av med de allra vanligaste skadedjuren i våra svenska trädgårdar.

 

För att bli av med mördarsniglar gäller det till exempel att:

 

  • Göra en enkel fälla av gamla petflaskor med lite öl i – som sniglarna ramlar ner och dör i.
  • Strö tjocka strängar av släckt kalk (Ca(OH)2), aska, granbarr eller sågspån runt trädgårdslandet.
  • Dubbla eltrådar med svagström fastsatta på en träram eller ­liknande kan också stoppa sniglarnas framfart.
  • Järnfosfat är ett förhållandevis miljövänligt ämne som finns i snigelbekämpningsmedel. Sniglarna äter detta och tappar aptiten
  • Klipp dem mitt itu med ­sekatören eller fånga dem i snigelfällor som sätts ut där sniglarna gömmer sig, bland annat under stora blad, plankor och andra ­fuktiga ställen i trädgården.

 

Större skadedjur och dess nemesis

 

När det kommer till större djur, som glupska rådjur är tipsen att i stället att stoppa ner björkris hos plantor du inte vill få uppätna. Rådjur gillar inte att stoppa ner sin mule i björkris nämligen. Andra råd är att blanda ner krossade äggskal i rabatterna, något som rådjur enligt sägen ska avsky. Annat som avskräcker detta stora skadedjur är att strö ut aska, blodmjöl, benmjöl och kompost i odlingarna. Fårullstussar på pinnar nerstuckna i rabatterna är kanske inte så snyggt, men det kan fungera mot rådjur.

 

Bladlössen då? Jo, dessa motverkar du bäst genom att spruta såpvatten från en sprayflaska på lössen. Du kan även doppa angripna skottspetsar i såpvatten ett par gånger för att döda lössen och deras ägg. Annat som funkar är vattenslangens hårda stråle, växtvårdsmedel att spruta, att strö vedaska på angripna växter och på jorden runtom. Lycka till med skadedjuren!

Scroll to top