Rama in din trädgård med en mur

En mur kan ge en trädgård en fin inramning. Man får en tydlig avgränsning som skiljer av trädgården från omgivningen. Dessutom ger muren en vacker och något pittoresk känsla.

Om man föreställer sig en typisk engelsk by, tänker man förmodligen på små stenhus som ligger på rad bland gröna kullar. Mitt i byn ligger en kyrka och på det små gatorna springer barn och hundar fritt. Dessutom omges alla hus av små stenmurar av fin mursten, mot vilka små rosor klänger. Detta är en idyllisk bild, men den mysiga känslan går att få även hos oss i Sverige. Att sätta upp ett staket runt sin trädgård är vanligt, men många tänker kanske inte på att en stenmur kan föra med sig flertalet fördelar:

  • En stenmur är praktisk
  • Den hindrar viss insyn
  • Den ger en organisk och mysig känsla

Det praktiska med en mur

En avgränsning runt sin trädgård är något de flesta vill ha. Ligger trädgården bredvid en väg eller gata kan det kännas jobbigt att låta trädgården ligga helt öppen. Hundar kan få för sig att utföra sina behov mitt på ens gräsmatta och många folk kan få för sig att gå några steg in på tomten. Den öppna gräsmattan kan ses som en lämplig vändplan av bilar som kört fel och behöver vända. Att därför avgränsa sin trädgård kan vara lämpligt om för att säkerställa att man får ha gräsmattan för sig själv. Om små barn eller husdjur vistas på tomten utgör detta också ett hinder för att de ska kunna rusa rätt ut i biltrafiken.

Skydd mot insyn

En mur ger ett lagom skydd mot insyn. Ett staket kan oftast ses igenom och på så sätt blir skyddet ganska dåligt. En mur ger ett tydligare skydd mot påflugna förbipasserande. Samtidigt finns en viss möjlighet att se över den och man slipper en känsla av att vara inspärrad.

Mysigt och vackert

En mur med vackra stenar med något olika form kan ge en förvånansvärt dynamisk och levande känsla. Rosor mot en stenmur är mycket vackra. Önskas en känsla av en sådan mysig engelsk by som ovan beskrivits är en stenmur ett bra val.

Scroll to top