Populärt med gärdesgård

Den absolut mest klassiska tomtavgränsningen att ha på landet är en gärdesgård. Och gärdesgårdar blir faktiskt bara mer trendiga och populära. Självklart är det minst lika snyggt med ett staket eller en mur runt tomten, men det finns bestämmelser.

12521405-gammal-gardesgard

Det går bra för de företag som specialiserar sig på att bygga gärdesgårdar, skriver ltz.se. Kunder ringer från överallt i landet och en utav de företag som bygger gärdesgårdar har satt upp sådana både i södra, mellersta och norra Sverige. Det företag som intervjuas i artikeln säger att det finns hur mycket jobb som helst för företaget eftersom gärdesgårdar bara blir mer och mer populära. För att sätta upp gärdesgårdar på ett korrekt sätt krävs speciella metoder och det är ett hantverk som har en lång historia.

Bygga en stenmur

Vanligtvis är det runt tomter på landet som gärdesgårdar byggs och det är väldigt ovanligt att ha en i villakvarter, även om det förekommer. Har man en stuga på landet kan det alltså vara värt att anlita ett företag som bygger gärdesgårdar för att skapa den där riktigt genuina lantliga känslan. Men självklart behöver man inte ha en gärdesgård bara för att man bor på landet, utan man kan använda andra typer av material och metoder för att ringa in sin tomt på ett fint sätt. Exempelvis kan det vara riktigt snyggt att bygga ett staket runt trädgården eller tomten med hjälp av mursten. När man ska bygga en sådan här mur måste man ha bygglov, om man planerar på att göra den högre än 1,8 meter, skriver Expressen. Man måste dessutom ha grannens medgivande om den byggs närmare än 4,5 meter till granntomten.

Kommuner har bestämmelser

Vissa kommuner har även speciella bestämmelser när det gäller gärdesgårdar, murar och staket. Här kan man exempelvis läsa om att man i Sjöbo kommun inte får bygga ett plank, staket eller en mur som är högre än 1,20 meter. Söker man exempelvis bygglov för att bygga något som är 1,5 meter kommer man att få avslag på sin ansökan.

Scroll to top