Huskatten

Ett tungt vägande skäl för många att flytta ut på landet är att de vill kunna ha djur. En ryttare vill kanske ha egna hästar, en hundälskare vill kanske kunna ha hundar av sina favoritraser, eller så nöjer man sig med en katt eller två.

Det går inte att rida på en katt, och den kan inte vakta bostaden. Men man kan ändå ha stor praktisk nytta av att ha en katt. De första katterna tämjdes för att hålla efter skadedjur, framför allt möss och råttor, och detta sköter katterna utmärkt även idag.

Utekatt

På en gård är det naturligt att låta katten vara en utekatt, och komma och gå lite som den vill. Det betyder dock inte att den lämna helt vind för våg. Även en utekatt måste vaccineras, kastreras och id-märkas. Många tar också in sina katter på nätterna, eller monterar en lucka i dörren så att katten kan ta sig in själv. Man kan också inreda en hörna för katten i stallet, maskinhallen eller i ett förråd. Tänk bara på att katten inte kommer att vänja sig vid miljön i boningshuset om den sover någon annanstans varje natt.

En utekatt jagar råttor och möss, men kommer även att fånga småfåglar som den ofta tar med till sin husse eller matte. En kattägare får därför se det mesta. Men förutom att ge sig på mindre djur kommer katten även att vara utsatt för större djur, samt för många andra faror. Man bör därför försäkra katten, för den kommer att skada sig.

Det är också viktigt att utfodra katten ordentligt. Det stämmer inte att den kommer att vara mer effektiv mot skadedjur om den får lite att äta, det är faktiskt precis tvärt om. Om man bor avskilt kommer katten att vara borta länge när den beger sig ut för att undersöka sitt revir, ibland kan den vara borta i flera dagar.

Scroll to top