Hemmets värsta energibovar

Hur sparar man energi hemma och vilka är egentligen de största miljöbovarna att hålla koll på?

artholia.seI Dagens Nyheter kan en läsa om hemmets olika energitjuvar, och det visar sig att det finns en hel del. Vardagsprylar kan nämligen sluka en stor mängd el, som i sin tur tar sin kraft från vår miljö och vår jord. Något som en kan lära sig av artikeln är att det faktiskt inte är motoreffekten på en dammsugare som avgör huruvida den är effektiv eller inte, utan själva munstycket. Och att en iPhone drar mer energi än en kombinerad kyl och frys, ganska galet när en tänker på det egentligen.

Annat som drar mycket hemma är torktumlaren, den stationära datorn, om en har en sådan, samt tv och diskmaskin. Frågan är hur man minskar energiförbrukningen samtidigt som att man förbättrar levnadsstandarden och inte slösar på naturens resurser. En svår och omtvistad fråga som det bland annat skrivs om här, i en artikel i Svenska Dagbladet.

Något som också tar energi, på olika sätt, är hur man värmer upp sitt hus. Ett kostsmart och hållbart alternativ, till skillnad från olja eller el, är att använda sig av en Daikin luftvärmepump, de sänker garanterat din energiförbrukning.

I samma artikel finns tips i en faktaruta, med ”tänk på att”:

…om du byter ut tio av dina glödlampor mot lågenergilampor kan du spara 625 kronor per år.

…varje grad kallare än + 5 i kylen och minus 18 i frysen ökar energianvändningen med 5 procent.

…om du sköljer disken innan du ställer in den i maskin tappar du energivinsten med maskindisk.

…en separat digitalbox kan dra nästan lika mycket energi som en mindre tv per år.

…kontakta din kommunala energi- klimatrådgivare via kommunens växel om du har frågor.

Kommer individuella energimätare göra susen?

Ett annat sätt att spara energi är att flerfamiljshus får individuella energimätare installerade. Det gör mycket för att få folk medvetna om hur de spenderar energi, helt enkelt för att de själva får betala en högre räkning om det slösar, jämfört med grannen som kanske sparar. I Sveriges Radio kan vi dock läsa om hur åsikterna kring detta går isär.

Scroll to top