Gör trädgården mer barnvänlig

De flesta blir nog oroliga om deras barn spenderar all tid framför skärmar. ”Det finns inget att göra ute” – är kanske ett vanligt motargument när du försöker få dem att lämna soffan. Men det är också ett motargument som går att bekämpa, med lite uppfinningsrikedom och arbete. Här är några tips för hur du kan göra trädgården till en plats barnen älskar.

Du kommer aldrig att behöva tjata på barnen för att de ska leka utomhus igen. Trädgården blir nämligen så mycket roligare med en…

  • Pool. En utomhuspool i trädgården är ett lyxigt inslag i sommarvärmen. Om något av barnen fyller under sommarhalvåret är poolparty ett perfekt sätt att fira. Men vill varna för en sak: när era barns vänner får höra talas om poolen finns risken för att er trädgård blir en samlingsplats för kompisgänget. Ni kan anlägga poolen själva, eller betala för att få den installerad.
  • Strand. Kanske har ni sjöläge på huset? I så fall känns kanske inte en pool nödvändig. Men att bo nära vattnet betyder inte nödvändigtvis samma sak som att ha en badplats. Det är synd att bo nära ett fint vatten utan att utnyttja det. Att anlägga en strand ändrar på den saken. Det finns mycket ni kan göra själva: rensa bort sly, vass och sjögräs. Frakta sedan dit sand, eller små slätslipade stenar, beroende på era preferenser. För den delen av arbetet kan det vara bra att rådfråga ett proffs.

Pool och studsmatta – kul med motion

  • Studsmatta. Har ni små blivande akrobater i familjen? En studsmatta är ett kul sätt att få lite motion. Gå igenom säkerheten först – så att du kan känna dig lugn i vetskapen om att de är försiktiga. Att de tröttar ut sig själva genom att hoppa runt ett par timmar kommer också ge dig mer sinnesfrid.
  • Trädkoja. Att bygga kojan tillsammans är jättekul. Kanske vill barnen helst att du håller dig utanför, men det kan vara bra om du kollar att kojan blir gedigen, särskilt om den är belägen högt upp i ett träd. Med det sagt: låt barnen vara med och hjälpa till! Det här kan bli en yta som de känner att de kan kontrollera, en tillflyktsort och fristad på tomten.
  • Gunga. Denna punkt är ganska självförklarande – häng upp en gunga från lämplig gren. Men se till att den hänger lagom högt, så att de kan nå marken med fötterna. Annars kommer du få stå och göra fart hela tiden.
  • Växthus. Det här kanske snarare låter som något för de vuxna. Men även barn kan ha gröna fingrar. Och att plantera olika växter tillsammans kan vara en kul söndagsyssla. Ofta tycker barnen det är allra roligast att plantera grönsaker, som ni sedan kan skörda och äta. Det är dessutom lärorikt för barn att få se vilken resa maten gör – från frö till tallrik.

Fler tips hur du kan göra trädgården mer barnvänlig hittar du här. Vi önskar er mycket lek, skratt och frisk luft.

Scroll to top