Gör hemmet säkrare

När man har köpt ett hem är man förmodligen rädd om det. Ibland är dock olyckan framme och man får inbrott, något går sönder eller det börjar brinna. Några av dessa olyckor är just olyckor och går inte att förebygga. Men det finns mycket man kan göra för att få ett hem som är säkert.

2445865-burglar-hand-holding-crowbar-break-opening-door

Efter flera års nedgång ökar återigen bostadsinbrotten i år. Under de första fyra månaderna på 2014 ökade inbrotten med 12 procent jämfört med förra året. I Stockholms län drabbades 1716 hushåll av inbrott under januari-april, medan det var 7127 i hela landet.

För att undvika att ditt hus får inbrott finns en del saker du kan göra. Till att börja med bör du investera i ett larm från SectorAlarm, som varnar för både brand och oinbjudna gäster. Du bör dessutom se till så att din postlåda aldrig blir full. Är du bortrest bör du be grannarna att tömma den, annars kan eventuella inbrottstjuvar se att du inte varit hemma på ett tag och passa på att slå till. Om du är borta under en längre tid bör du även lägga värdesaker som smycken och guld i ett bankfack, alternativt att du lämnar dem hos någon bekant. Ring polisen då och då och fråga om det har skett några inbrott i ditt område. Om tjuvarna har lyckats göra inbrott i ett område, testar de gärna i samma område igen.

Förutom risken att få inbrott hemma finns även risken att det börjar brinna. För att undvika en brand bör man bland annat checka en extra gång innan man lämnar hemmet om spisen är avstängd, ljus är släckta och elektronik är urkopplad. Dessutom bör man byta ut gammal och trasig elektronik. Dessa kan lätt börja brinna utan förvarning. Ett tips för att undvika att det börjar brinna ännu mer om spisen har fattat eld är att du rengör köksfläkten då och då. Är köksfläkten full med fett, fattar den väldigt lätt eld.

Scroll to top