Ett bibliotek på gården

För många är det en dröm att kunna inreda ett bibliotek hemma. Om man har ett rum över är det lockande att inreda detta med höga bokhyllor och sköna fåtöljer, och vips så har man ett bibliotek.

Men det kan också hända att man vill lägga ner lite mer tid på sitt bibliotek. Om den engelska stilen är stark i största allmänhet när det gäller inredning av gårdar är den nästan helt dominerande när det gäller bibliotek. Det finns många butiker som säljer engelska möbler, men dessa är för det mesta mycket dyra. Det finns några genvägar.

En genväg är att köpa billigare läderfåtöljer – kanske begagnade – och slå in möbelspik i trästommen. Då ser de genast mer engelska ut. Det går också att byta ut benen, vilket gör mycket för helhetsintrycket.

Blanda inte för mycket

Britterna är ju också kända för att blanda färger och mönster, men det gäller inte i bibliotek. Det betyder inte att man måste sortera sina böcker efter färg. Snarare bör man undvika att det blir för gyttrigt i biblioteket som helhet:

Undvik mönstrade tapeter i rummet. Böckernas ryggar ger redan ett lite smårörigt intryck, och tillsammans med mönstrade väggar kan det kännas väldigt stressande. Enfärgade väggar lugnar dock ner intrycket, gärna lite dovare och mer jordnära färger som grönt, rött, rost och lila.

Men rådet om att inte skapa ett gyttrigt rum ska inte tolkas till överdrift. Ögat klarar av mer än man tror. Komplettera därför böckerna med andra kunskapskällor, som skolplanscher, kartor eller varför inte en jordglob. Den behöver inte vara helt uppdaterad när det gäller landsgränserna: den ger intressanta insikter ändå.

Scroll to top