Bostadsköp – ditt livs viktigaste beslut

Ibland känner man att man tröttnar på sitt hem, vill bo någon annanstans eller så blir man fler eller färre i bostaden. Oavsett anledning man har för att känna att det är dags för en flytt, finns en del tips och saker man bör tänka på när man köper ny bostad.

60499-sold-house-sign

Tänk till innan bostadsköp

Vi har tidigare skrivit om att man förmodligen vill vara rädd om sitt hem när man köpt det. Det är ju trots allt förmodligen den största investeringen man gör i livet. I och med den här enorma investeringen behöver man tänka efter både en och två gånger. Ett husköp är inte något man gör spontant och att välja det hus man vill köpa kan man inte bara göra av farten.

Tips vid bostadsköp

I Sydsvenskan har man skrivit om de bästa sakerna att tänka på när man köper en bostad.

  • Innan man börjar titta på bostäder bör man gå till banken och skaffa ett lånelöfte. Då får man svart på vitt hur mycket bostaden får kosta och man slipper gå och titta på bostäder som är för dyra. När man väl ska slå till och köpa bostaden går det fort från visning till avslut och då har man oftast inte tid att gå till banken.
  • Man bör gå på många visningar för att få en uppfattning om vad man vill ha och hur prisläget ser ut. Man ska dock inte lägga fokus på hur tapeterna ser ut eller om bostaden har ett nytt kylskåp. Fokusera istället på det som inte går att ändra. Läget, utsikten och planlösningen.
  • När det kommer till lägenhetsköp bör man kolla upp bostadsrättsföreningen. Man bör granska föreningens årsredovisning för att se hur stora lån föreningen har och om det planeras en större reparation som kan påverka hyran.
  • Om det är något fel på lägenheten som man köpt är det inte säljaren som har ansvaret. Det är man själv som köpare som måste undersöka lägenheten innan köp.
  • När man sedan har köpt en bostad bör man inte fortsätta att titta på bostadssajterna. Man kommer alltid kunna hitta något som är bättre och därför bör man bara njuta av sitt nya köp istället.
Scroll to top